Godt begyndt er halvt fuldendt

Tekst og foto af Thomas Andersen

Min første tanke var om en nybegynder havde noget spændende at byde ind med😃 men tænke at min debut, som måske kunne give inspiration til andre😃


Jeg havde i mange år haft finner og maske/snorkel når jeg var ved vandet om sommeren. Var og er fascineret af livet under vandet, men havde kun set småfisk og hvad der ellers er af liv på det lave vand. Jeg er nu 46år gammel og for 3-4år siden så jeg på en jagt og fiskerimesse i Odense Congress Center en stand hvor de have kursus i uv-jagt. Det lød spændende og jeg valgte at deltage i foråret 2019.

Jeg lejede alt udstyr for at have det helt rigtige. Så ingen fisk, men det var alligevel lidt af en øjenåbner, da det var min ilddåb med dragt og bly. Det var vildt at det kolde vand ikke rørte kroppen og man pludselig ikke skulle kæmpe for at holde sig nede pga. Blyvægten. Jeg var meget fascineret af grejet, men det blev ført i starten af 2020 jeg var i den lokale dykkerbutik og handle. Jeg var i vandet en enkelt gang denne sommer. kæmpede meget med udstyret. Dragten var ekstrem svær at komme i og endnu sværere at komme ud af. Det var ikke helt som jeg huskede det fra kurset. Jeg havde brug for nogle at spørge til råds.

Sidst på året 2020 skrev ud på facebook om der var en som havde lyst til at teame op med en nybegynder/grejfumler. En enkelt bød ind, men det blev ikke rigtigt til noget. Tilgengæld var en repræsentant fra Langelands dykkerklub hurtigt ude og skrev at jeg var velkommen i klubben hvis jeg havde lyst. Efter noget betænkningstid og googlen, meldte jeg mig ind i klubben ved juletid. Dog ingen klubture pga. Corona. Men fik da adgang til klubbens medlemsside på facebook hvor private ture stadig var en mulighed. I midten af januar kom det første opslag. 2 garvede jægere skulle ud ved Svendborgsundbroen. Så kom tvivlen. Skulle, skulle ikke.? Grejfumleren ville jo helst ikke være til besvær🤭 Jeg skrev til dem, om de var interesseret i at have en nybegynder med og svar kom promte 👍👍 Vi mødtes ved broen og allerede indenfor 5min havde jeg stillet de første par begynderspørgsmål😄 de 2 var mega flinke. svarede og anviste som De mest garvede instruktør i uv-jagt.

På denne første tur med nogle som viste hvad de talte om, lærte jeg vildt meget. Hvordan man tog dragt af og på med glidemiddel. Hvorfor min nylon bøjeline ikke var god. Eller mit røde flag osv. Samt at mine 3mm. Handsker er lidt for tynde til 1g. Varmt vand. Prikken over i’et kom efter ca. 1 time i vandet. Jeg kom over noget ålegræs på ca. 2meter vand. Der spottede jeg en fladfisk. Den så stor ud, men også lidt død tænkte jeg. Lidt mat grålige farver og ikke som når man fangede flade med stang og sandorm. Men jeg tog ingen chancer på min måske første uv-jagt fangede fisk. Jeg rettede min 75cm harpun imod fisken og ramte den fint og Den var alt andet end død🤠 Jeg fik den oven vande på spydet og triumferede højlydt, så de 2 garvede jægere kom til. Måske i den tro at nybegynderen havde problemer🤣😂 oven vande havde den de helt rigtige farver.

Målte i øvrigt 47cm. Og 1460. Fuld af rogn. Jeg fik hjælp med aflivning og fisk på stringer. Det blev også foreviget at et aktionkamera monteret på en harpun. Se billede. I dag har været i vandet med medlemmer af klubben ca. 10-12gange og lærer noget nyt hver gang.  For 1 uge siden fik jeg min første hornfisk og det var også min første fritsvømmende fisk💪🏻 Mit råd til alle nye som gerne vil igang med uv-jagt. Meld jer ind i en klub med ligesindede også gerne før I køber grej. Så kan I få masser af råd og vejledning inden der købes ind. Dyk og pløk.