Fortidens fisk og havkrybdyr

Artikel og skitse af Dinoeksperten

I fortiden fandtes der masser af havkrybdyr. Den mest kendte hedder: Mosasaurus. Det otte meter lange monster, med spidse tænder bliver kaldt: havets konge. Og det navn passer den godt.

Kilde til foto: https://denstoredanske.lex.dk/mosasaurer

Mosasaurer er de største havkrybdyr der nogensinde har fandtes. De spiser b.la Amonnitter, små hajer, og andre havkrybdyr. Den har en ekstra kæbe. Den skubber byttet længere ind i munden. Den har ikke nogle næsebor, men i stedet for en næse har de en spalteformet tunge, som de lugter sig frem med, ligesom en slange.

Hvorfor jeg valgte Mosasauren

Jeg valgte at skrive om mosasauren, fordi jeg syntes at de er fascinerne, og seje med den titel: Havets konge. Mange kender den fra: Jurassic World. Man kan få mere at vide på Bornholm, fordi den var en del af superkontinentet: Pangea, der fandtes for 240 millioner år siden. Det bliver også kaldt: Krybdyrenes æra. Fordi de første store dyr var krybdyr. De var så store, fordi der var mere ilt end i dag.

Steder hvor du kan få mere at vide i Danmark: Geologisk Museum, Zoologisk museum, Knuthenborg Safaripark, Givskud Zoo og Geocenter Møns Klint.