PR i torsk!

Forfatter og foto Aksel Ranum

Historie fra en kredsjagt på Langeland sidste år i november. Uden tvivl den mest succesfulde tur jeg har været på!

“Bip, bip, bip, bip” alarmen går. Klokken er 7 en dejlig søndag morgen her først i november. Selvom det er tidligt på en søndag, er jeg lysvågen. Årets sidste kredsjagt løber af stablen i dag.Jeg pakker hurtigt bilen, smører en god madpakke og spiser en stor portion müsli. Nu skal jeg afsted! Jeg mødes med de andre på spottet ved Lytteposten ca 30 minutter inden start. Jeg kommer hurtig i dragten og får klargjort mit udstyr, så jeg kan nå at få en god snak med de andre inden vi begynder. Der bliver kaldt til samling og diverse ting bliver gennemgået.

“BÅÅÅÅÅÅT” nu er dagens jagt sat igang! Da strømmen er nordgående, bevæger vi os alle et godt stykke mod syd. Jeg stopper som en af de første og går ud i vandet. De andre fortsætter. Det skulle de ikke have gjort. For nu har jeg stykket hele vejen fra målområdet til hvor jeg er gået i, for mig selv! Hurtigt får jeg øje på et par pæne flade. Reglerne er sådan, at man må veje 5 fisk ind pr art, så rødspætterne og skrubberne skal bare vinges af. Men efter godt 20 minutter blæser det op. Jeg bliver ret dårlig og må ofre lidt til Kong Neptun. “Pis” siger jeg for mig selv, for nu er mit dyk næsten ødelagt. Men heldigvis har min ofring hjulpet og da jeg svømmer let hen over bunden på ca 4 m, ser jeg en noget underlig tangbusk.

Jeg svømmer mod den og ser at det er en rigtig pæn torsk! Jeg får sat spyddet lige bag ved hovedet i rygsøjlen. “SÅDAN! Vigtigt!” råber jeg i snorklen, stærkt efterfulgt af endnu en lille ofring i bølgerne. Humøret er dog stadig højt, alligevel beslutter jeg mig for at svømme ind så snart jeg kommer ud for målområdet. Nu har jeg jo en torsk, så kan jeg umuligt komme på en sidsteplads. Efter lidt flere flade dykker jeg igen. På vej ned ser jeg en KÆMPE hvid skygge. Det er en MONSTER torsk. “Nej nej nej, den kan kun have set mig” tænker jeg, da jeg rammer bunden. Tankerne og overvejelserne kører rundt i hovedet på mig. Skal jeg lave et langskud? Skal jeg svømme hen til den? Skal jeg blive liggende og håbe på den kommer til mig? Men torsken fortsætter sin kurs skråt over mod mig. Jeg synes også der mangler noget på den torsk… da den kommer nærmere kan jeg se, at den mangler et øje på siden der vender mod mig. Jeg svømmer lige hen til den og skyder den i hovedet. Et stensikkert skud! Så snart jeg får fat i fisken, går det op for mig hvor stor den er! Jeg flyver op!

“WUUUUUUHUUUU!!!” skriger jeg da jeg rammer overfladen. Det er uden tvivl den største torsk, jeg nogensinde har skudt! Jeg jubler og tænker, at den nok vejer helt op til 6 kg!Jeg er nu lige ud for målområdet. Selvom kvalmen er forsvundet efter den store torsk, er jeg stadig udmattet og beslutter at gå op. Jeg ser på mit ur og jeg har kun været i vandet i 1 time og 20 min. Så nu må jeg bare vente og glæde mig til at se de andres måbende ansigter, når de engang kommer op. De første kommer op en time efter mig. De gratulerer og finder en vægt frem. Der bliver afgivet en trommehvirvel da fisken hænges på krogen. 8,8 KG!!! Den største fisk jeg i mit liv har fanget! En efter en kommer de andre op. Først tror de det er løgn, at der er blevet fanget så stor en torsk, men efter at have set den, må de gå til kendelse. Dagen afsluttes med gullasch, øl og pokaler hos den gode Kim fra Langeland.

Det blev både til en sejr i dagens jagt og torsken blev kåret som årets fisk.

Helt Igennem fantastisk oplevelse! Tak til alle i den fynske kreds for en god sæson! Hilsen Aksel

Læs andre jagthistorier