Entusiastiske naturmennesker har længe og stille talt insekter på forruden med bekymring. Nu ser det varme klima ud til at lokke nye beboer fra andre verdensdele ind i den danske fauna. Dette betyder at andre fortrænges, for flere af de nye arter spiser eller udkonkurrerer de eksisterende arter, eller kan de eksisterende arter ændre levevis. Kan vi?
Kan du lide danske østers?
Flere nye arter truer eksisterende dansk boende arter. Dette er der dokumentation for og flere biologer er ude, og sige: “Fang dem“! DR’s program Nak og Æd er gået ind i problematikken. Se artikel på DR’s netnyheder, her. Mere om det senere, for der skal mere – indsamles og findes på nye opskrifter – end nakkes.
Af Søren Neubert, ejer af Sportsbutikken.dk
Ifølge biolog Jesper Erenskjold Moeslund er et godt eksempel på en invasiv art, signalkrebsen, der herhjemme truer flodkrebsen. Så er det snart slut med det klassiske krebsegilde?
Den mest klassiske måde at tilberede krebs på er at koge dem, siger kokken Nikolaj Kirk…Men gælder det også, at de smager ens, som de danske arter de er i familie med?
På Aquanyt arbejder vi pt. med at komme op med gode krebseopskrifter på Signalkrebs, så send gerne din favorit til kontakt@aquanyt.dk, så videregiver vi opskriften med din tilladelse. For skal vi spise os gennem nye arter? “Ja”, så skal vi lære dem at kende, som lækre “gratis” retter.
Reglerne for fangst af signalkrebs kan du læse på Miljøministeriets hjemmeside.
Stillehavsøsters
Kan du lide østers? Så kan stillehavsøster fra vadehavet godt ryge på menuen. Her truer de nemlig Blåvands muslingerne og det er noget nær en katastrofe for fuglene. Her har jeg beskrevet, hvordan man nemt kan gå på jagt af noget af det ypperste spise. Tilberedning af Stillehavsøsteren har jeg tilgode at forsøge mig med. Men har du forsøgt dig?
Det er kompliceret og kan ses fra mange perspektiver.