Sådan fanger du Hummer?

Artiklen Af S. Vestergaard (også bragt på Havfisk.dk)

Af S. Vestergaard

Udstyrtip (1). Når man leder efter fisk i huler skal man have en lille lygte til at lyse hulen op.

Man bliver tit forbavset over, hvor små hulerne der indeholder fisk, kan være. Nogle gange kan man opleve at det er fysisk umuligt at få hummeren ud.

Men du tager fat på selve kroppen der hvor benene har fat. Der kan den ikke selv nå om. Men vær opmærksom på at sådan en faktisk er en ret god svømmer, så får du den trukket ud af hullet og giver slip, så er den væk.

Hummere har en skære/klippeklo med fine savtakker og en knuseklo, der har nogle lidt grovere “tænder”. Fælles for begge er, at de ikke lukker ret hurtigt, men fortsætter med at klemme til. Dvs man kan nå at “få fingeren ud”, hvis man har fået fingeren ind i kloen.

Hvis man griber hummeren om kløerne, kan den “smide” armene, og man ser så hummeren fortrække ind i sit hul i en muddersky, mens man har kløerne tilbage. Kløerne regenereres ved de næste skalskifter, hvis ellers dyret overlever så længe uden sit forsvarsvåben. Og, vel kan en hummer bide, men tager man dem om kroppen har den ingen chance. Det svære er at få dem ud af deres skjul, når man først har fundet dem.

Udstyrtip (2). Du skal have et ekstra kraftigt net til at have hummerne i. Se Hummer Net fra Rob Allen. Der kan købes, her!

Hummer er desuden nysgerrige af natur, så hvis man skal have lokket den ud fra sin sten-hule, så er det en let og konstant banken på stenen (gerne bag/over hovedet på den) med en anden sten, hvis ikke den er meget skræmt så går der lidt tid hvorefter den begynder at kigge ud.


Husk, at tage livet af den på en gode måde:

1. Læg hummeren på et skærebræt og hold fast i halen med et viskestykke.

Stik en skarp kniv igennem korsmærket på hovedet og stik hele vejen igennem.

Selv om hummeren dør, når kniven gennemstikker hovedet, kan den fortsætte med at bevæge sig.

2. Vend hummeren og fortsæt med at skære igennem ned til halen.

3. Fjern mavesækken (den lille blære ved øjnene), eventuelt med en østerskniv. Og fjern tarmen i halen.

Se mere på Havfisk.dk under opskrifter, hvor Thomas Rode Andersen, har leveret opskrifter på hummer!

Under “Klargøring af fangst” kan du også læse tips og tricks om hummer!

Annonce: Thomas Rode Andersens bøger sælges i Sportsbutikken.dk

Skriv et svar