Stjerneskud og harpunskud i Storebælt!

Publiceret første gang på www.havfisk.dk i 2013.

Stjerneskud og harpunskud i Storebælt!

 Af: Bjørn Wils

Jeg havde aftalt at skulle mødes med Claus fra Langeskov for at tage ud på UV-jagt sammen, vi havde kommet i kontakt med hinanden via Facebook-gruppen UV-jagt Fyn. Det var faktisk første gang vi skulle mødes og derfor ikke kendte spor til hinanden. Jeg havde faktisk kun to natdyk bag mig, hvor Claus er en erfaren mester i faget.

Vi mødtes i Mesinge om aften og hilste pænt på hinanden. Kort tid efter kørte vi så af sted til spottet. Jeg fulgte pænt efter Claus i min bil, det var ham som kendte spottet. Vi siksakkede igennem det Fynske landskab på de små landeveje, som bare blev mindre og mindre. Da drejer Claus ned af en markvej og jeg “bandende lidt” inde i mig selv over min alt for lave bil! Men ikke noget at gøre, for på jagt – ville jeg jo.

Efter en lang tur ned af den pumpede grusvej og uden nogen synderlig bundskader på min bil, ankommer vi til ”omklædningsstedet”. I det jeg stiger ud af bilen fornemmer jeg med det sammen den larmende stilhed fra havet. Vi gå ned til vandkanten for at tjekke sigtbarheden og hele Storebælt er bare spejlblank og oplyst af nattes store klare stjernehimmel med stjerneskud der kommer hver 20.ende sekund! Vi snakker lidt – da vi går op mod bilen for at klæde om, men snakken bliver ikke til så meget, da larmen fra havblikket og stjerneskuddene gør bare at vi stopper.

Claus er den første i vandet, han når lige akkurate at få våddragten under vandet – da skyder han en pænt havørred. Jeg kommer så også i vandet og med det samme dukker den flotte tangskov op langs stensletten der går ned langs kysten. Der er liv og glade dage alle steder, en lille tangloppe der danser, en krabbe der laver håndtegn til mig og små fisk leger sammen ved at svømme om kap. Men så melder indianeren i mig, da jeg ser en store skygge dukke op lige foran mig. Jeg ligger blot på 60cm vand og skal lige til at tænke ”før søren da oss, hvor er den sto….”, da har indianerfingeren trykket harpunen af og jeg ser foran mig en krampedans imellem to dimensioner – livet på en ene side og døden på den anden. Men spyddet har afgjort dansens udfald og jeg får dykket lidt ned og griber fat i fisken. Men jeg kunne nærmest ikke gribe rundt om fisken og den når at smutte ud af mine hænder, men spyddet har stadig fat i fisken. Da jeg anden gang dykker ned får jeg godt fat i havørreden. Det var min første havørred jeg har skudt! For en kort stund bliver nattens klare stjerne himmel og min kraftige 1000lumen lygte overgået af genskæret af min øje, da jeg stolt kigger på mit jagtbytte. Claus kommer over til min og nikker anerkende til fisken og til mig. Den viser sig senere at veje 5,3kg. Men det var en god begynder havørred, en man ikke kunne undgå at se eller for den sags skyld undgå at ramme.

Efter den spændende og smukke svømmetur ned mod revet, holder vi en lille pause på en sandbanke under vandet. Vi står og kigger op på den store stjerne himmel og for en stund, blot overlader alle skud udfælde sig på himlen frem for i vandet. Vi siger ikke noget, vi står bare og nyder at være til. Imens vi står der og kigge op, har Claus sat sin harpun spids ned i sandet ved sin side og har støttet sig lidt til den. Men vi skal så til at dykke igen og Claus trække harpunen op af sandet og der sidder der en fladfisk på! Det illustrere meget godt hvilken nat vi var vidner til. En stjerneskudsklar nat med masser af fisk.

Resultatet for mig var 5 stk. havørred, fordelt således:

5,3kg – 78 cm,

3,5kg (opbrækket 2,8kg) – 63 cm,

2,5kg (opbrækket 1,9kg) – 50cm

2 stk. a 1,1kg (opbræk 0,9kg)

Claus skød 2-3 stk. ligeså fine havørred og dertil en Mulde på over 3kg, samt fladfisken der valgte at begå selvmord!?

b2ap3_thumbnail_bw-3.jpg
b2ap3_thumbnail_bw-2.jpg
Fangsten

Læs flere historier om undervandsjagt!