Oprindeligt skrevet af Rudi Wiesner & oversat, fotos og tilføjelser af Søren Neubert
UV-Rugby er en meget ung sport, og man skulle tro, at deltagerne i det mindste ville vide, hvordan det startede. Forkert. Alle slags vilde "oprindelseshistorier" er begyndt at cirkulere i de sidste år, fra træning af franske flådeenheder til et spil spillet med kokosnødder i det fjerne Kenya.
Så hvordan opstod spillet?
Det var medlem af den tyske undervandsklub, Köln ved navn Ludwig von Bersuda, som i 1961 kom på ideen om et boldspil under vandet. Om han fik ideen fra konditionerings øvelser med sandfyldte flasker i München Underwater Club eller nogle andre tanker, der spillede en rolle, vil vi nok aldrig få svaret på. En luftfyldt bold er ikke egnet til spil under vandet, da de er bouyant (kapacitet til at forblive flydende) og altid vender tilbage til overfladen. Af denne grund fyldte Bersuda bolden med saltvand. Da tætheden af kuglen nu var større end normalt vand, flød den ikke længere til overfladen, men sank langsomt til bunden. Hastigheden hvorpå bolden sank kunne inden for visse grænser styres af koncentrationen af saltopløsningen.
Den første undervandsbold blev opfundet. Da fodboldkugler var for store til at være praktiske, blev der brugt vandpolo-kugler. Så kom spørgsmålet, hvilken slags spil kunne du spille med denne bold? Også her havde Ludwig von Bersuda en idé. Han spændte midt i puljen med et net, som volleyboll, der stoppede 1 m over poolbunden. To hold spillede mod hinanden: det offensive hold måtte bære bolden til modstanderens felt og lægge den i en spand. Ideen til spillet var klar, og DUC Köln brugte den til at varme op før normal træning. Andre hold så dette og begyndte selv at bruge kugler med saltvand. Efter årelang indsats fra DUC Köln blev “Kölnerdisciplinen” demonstreret som en konkurrencesport på de nationale spil i 1963. Dette var sandsynligvis det første officielle spil med en bold under vand.
På det tidspunkt var der dog ingen interesse. Kun et medlem af DUC Duisburg, en tandlæge ved navn Dr. Franz Josef Grimmeisen, tog det på sig at lave en konkurrencepræget sport ud af dette boldspil. Franz entusiasme blev imidlertid ikke delt af klubben. DLRG Mülheim havde grundlagt en dykkerklub og fik gennem kontakt med medlemmer af DUC Duisburg hørt om det “undervandsboldspil”, der fremover ville blive kendt som “Underwater Rugby”. De var mere åbne over for ideen. Med hjælp fra DLRG Mülheim (siden 1967 TSC Mülheim / Ruhr) arrangerede Dr. Grimmeisen det første undervandsrugbykamp søndag 4. oktober 1964. Det fandt sted mellem DLRG Mülheim og DUC Duisburg. DLRG tabte spillet 5 mod 2. Medierne noterede sig denne “premiere”, og i den næste udgave af “Essener Tageblatt” var der en halv side rapport med to fotos. Dr. Grimmeisen fortsatte med at promovere idéerne til en undervandsrugbyturnering for at give sporten en karakter af seriøs konkurrence. Han organiserede sammen med dykningssektionen i DUC Mülheim / Ruhr, som seks spillere fra DUC Duisburg kom til, de første regler for Underwater Ruby Tournament og “Battle for the Golden Ball” i Hallenbad Süd i Mülheim / Ruhr .
Premieren var den 5. november 1965. Seks klubber sendte hold til Mülheim: DUC Bochum; DUC Düsseldorf, DUC Duisburg, DUC Essen og TSC Delphin Lüdenscheid. Dette var de første klubber, der blev grebet af UWR-feber! Reglerne i disse dage tillod 8-spillerhold, og DLRG Mülheim, hjemmeholdet, kom væk vindere mod DUC Duisburg (med hvem Dr. Grimmeisen spillede). Turneringen er blevet afholdt hvert år siden da, hvilket gør den til den ældste turnering i sportens historie. Köln-versionen af spillet fik ikke gennembrud og blev kun spillet kort derefter i Köln og er for længst glemt. For at bringe dette spil til den internationale arena henvendte Dr. Grimmeisen sig til de to daværende vigtige medlemmer af CMAS, Frankrig og Sovjetunionen. Han tilbød demonstrationsspil og pressedækning. Desværre var der ikke interesse. Kun et fransk sportsmagasin “L’Equipe” udskrev en kort artikel den 9. april 1965.
De skandinaviske lande viste imidlertid interesse og vedtog ideerne på relativt kort tid. En demonstration i Danmark i 1973 og i Finland i 1975 var effektiv. Spil i Belgien i september 1973 og Wien i 1979 var ineffektive til at skabe interesse. I den østlige blok var kun hold fra Czeck-republikken interesserede, og de spillede ifølge datidens politik kun mod kommunistiske hold. Den eneste turnering, der var kendt der, var Underwater Rugby Tournement i Prag, som har fundet sted hvert år siden 1975 (med undtagelse af 1979). I senere år deltog også polske hold, og hold fra Østtyskland, der brugte spillet til konditionering, sendte observatører. Siden 1972, da spillet blev anerkendt som en sport af VDST, har officielle tyske mesterskaber fundet sted (i 1971 fandt de første uofficielle tyske mesterskaber sted). Det første tyske mesterskab blev naturligvis kæmpet i Mülheim, og de første tyske mestre var TSC Mülheim. I 1978 blev undervandsrugby og undervandshockey officielt anerkendt af CMAS, og fra 28. til 30. april 1978 fandt de første europæiske mesterskaber sted i Malmø / Sverige og fra 15. til 18. maj 1980 det første verdensmesterskab i Mülheim. At UW-Rugby er populært i Tyskland, skyldes studerendes interesse. Den 10. – 11. maj 1986 i Mainz og 23. – 24. maj i Göttingen blev de første kollegiale mesterskaber afholdt. Dette førte “Aachener Sportspiegel” til at frigive en helsidesartikel om sporten.