Min bøje/flåde flyder til havs!

Her er en lille artikel om sikkerhed til søs og om at undgå akut udrykning af Redningshelikopter. Skrevet af Søren Neubert med links til anbefalingernes sikkerhedsudstyr.

A-flag, her uden stiver, men kan også købes med stiver og med stativ – alt i Sportsbutikken.dk

Bøjen har flere formål, hvor nok det vigtigste er at vise andre på havet og på land at du er der med et formål og ikke er i havsnød. Derfor er flaget på bøjen også af betydning, da man her i norden bedst kender det blåhvide flag kaldet A-Flaget, som sat til havs betyder dykker nede.

Det rødhvide betyder også dykker nede og stammer fra USA, og kendes kun af de færreste sejlere i Danmark.

Derfor er mit råd, at du bruger A-flaget. Lau, en god ven af Sportsbutikken.dk, har udviklet en løsning, hvor flaget kan ses langt væk! Praktisk og godt tænkt! Indgår også i den flådepakke.

Flådepakke er synlig, sikker, behagelig og solid. En flådepakke lavet til den prisbeviste og betænksomme undervandsjæger. Flåden er lavet i slidstærk nylon med tre flydeblærer. 5 meter elastisk flydeline med dynema inderkerne for styrke og sikkerhed, som kan stække sig så linen altid er fri fra fødderne. Bæreseler for lettere og behageligere transport på land, og ikke mindst vores udviklede stabile og synlige A-flag på stang.
Eskwad er en flåde med mange muligheder for at kunne medbringe ekstra harpuner, lygter, og alt hvad du har behov for på din tur.

Men ud over det sikkerhedsmæssige er bøjen der hvor man kan anbringe ekstra grej som vandflaske, sandaler, reservedele til harpunen og ikke mindst fangsten. Bøjen eller flåden fås i mange typer, hvor den simpleste og mest brugte er torpedobøjen, da den er den enkleste og billigste, mens fladbøjen og ikke mindst flåden kan medbringe mere grej. Så valg af bøje afgøres også af hvilken form for undervandsjagt man dyrker.

Forebyggende ting, du kan gøre!

  • Monterer bøje/flåde forsvarligt med en kraftig line. Hvis det er en elastisk line, så anbefales en med innerkerne, som f.eks. Rob Allans bongieline.
  • Enderne af linen skal monteres henholdsvis til dit blybælte i den ene ende i en D-ring hvor intet andet er monteret, og bøje/flåde i den anden ende (gerne via flere kontaktpunkter/d-ringe). I begge ende bør du benytte kraftige karabiner, som gerne må kunne låses.
  • Skriv dit kontakt tlf. nr. på bøje/flåde og gerne også dit fisketegn nummer, så du kan kontaktes når bøje/flåde findes.
  • Installerer appen Søassistancen på din telefon. I den er der en direkte forbindelse til DSRS (Dansk SøRedningsSelskab) i det område du er i. De kan hjælpe 24/7 – https://www.dsrs.dk/

Gode produkter som formindsker problemet!
D-ring https://sportsbutikken.dk/…/1393-d-ring—med-hoej-bue…/
Elastikline med sikker kerneline https://sportsbutikken.dk/…/2035-bongie-boejeline…/
Karabin med lås https://sportsbutikken.dk/shop/214-clips-og-hooks/


Hvad kan jeg gøre hvis bøje/flåde er stukket af, for at skaden bliver mindst mulig?

Kontakt Forsvarets Operationscenter på tlf 72850382 , så kan man undgå akutte alarmer.


Morten giver tips om valg af bøjer